Mindfulness 

Het lijkt wel het nieuwe toverwoord. Iedereen moet zich erin verdiepen. Zo is het uiteraard niet. Ik ben ervan overtuigd dat vorige generaties meer leefden “met volle aandacht”, want dit is wat mindfulness is. Niet meer of minder.

Stel je de verhalen van de meeste van onze grootvaders en moeders eens voor. “Wij hadden geen auto, in het beste geval een fiets. Wij stonden op voor dag en dauw. Een drie uur durende wandeling van Wetteren naar Gent. Dan begon onze werkdag. Daarna te voet terug naar Wetteren”. Wij kunnen ons dit niet meer voorstellen.

Ik hoor het je al vragen. Wat heeft dit in hemelsnaam te maken met mindfulness?

Wel, alles en niets.

Onze grootouders zijn daar al dan niet bewust mee bezig geweest, maar …  zo’n traject te voet afleggen bracht zeker de nodige geestelijke rust! Het is onmogelijk om je iedere dag drie uur “te haasten” naar je werk, als je te voet moet gaan. Onderweg was er uiteraard ook geen smartphone om het laatste restje energie uit je lichaam te halen.

Back to the future: we betalen veel geld om op stilte-retraite te gaan … wandelen, kloosterovernachtingen, verre natuurpracht … liefst nog een safari. Terwijl het “geluk” (nog zo’n woord) net zit in de alledaagse kleine dingen. Het doet me spontaan denken aan de “Japanse theeceremonie”. Dit zijn een aantal handelingen die men uitvoert om optimaal van de thee te kunnen genieten. Wij kunnen dit net zo goed met bijvoorbeeld koffie, met rituelen erbij die werken voor jou! Het doel is om rust te creëren en heel bewust koffie te zetten, alsof iedere handeling een gebeurtenis is. Niet: “vlug nog een koffie, want ik moet dit en dat nog doen!”   Neem de minuten en bekijk de realiteit om je heen met nieuwe ogen. Aanvaard wat er is.

Ook topneuroloog Steven Laureys (bekend van het programma “Topdokters”) erkent het positief effect ervan op onze hersenen. Een fitness-abonnement alleen is niet genoeg ;-). De neuroloog pleit ervoor om die Oosterse invloeden nu ook binnen te brengen in de opvoeding van onze kinderen. Zij hebben het nu meer nodig dan ooit. Iedere dag worden zij geconfronteerd met een eindeloze waaier aan mogelijkheden. Dit zorgt voor keuzestress. Je leest het.

Ik ben allang overtuigd van het nut, maar hoe begin je daar nu mee?

Mindfulness voor iedere dag?

De ideale cursus zou iets moeten zijn zoals onderstaande reactie:

Wel, die cursus bestaat.